АКАТИСТ ПРЕПОДОБНОЈ МАРИЈИ ЕГИПЋАНКИ

Празнује се 1. априла / 14. априла;

Кондак 1 .

„Онај који се не каје за своје грехе неће ући у царство небеско“, благовести Еванђеље! А ми, пак, бојећи се пакла и страшног суда, прибегавамо теби, преподобна мати Маријо Египћанко, узвишени узоре покајања, китећи хвалоспев и поштујући те као бранитељку „од похоте тјелесне, и похоте очију и надмености живљења“ и крепку помоћницу у служењу бољим стварима.

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Икос 1 .

Ти си, преподобна, жртва која ослобађа, срце анђеоске послушности, лишавање које оздрављује и блиставо излечење од природне себичности, природних порива и од природног разума; покајана блуднице – прекрасна Маријо Египћанко; молим те, прени ме из мрачнина мог живљења пуног похотне љаге! О, покајана, као што си се ти пренула када си угледала часну икону Богомајке у храму Богородице у Јерусалиму, уведи и мене у пресветли час богопознања. Моли се, растрашћена, да и ја постанем неустрашиви војник (војникиња) Христов и искрени покајник. Моли се да приступим Господу са тихим јецајима свог окамењеног срца и да тобом испросим:

Умоли Христа, јер као смарагдна круна красиш рајска насеља, да ме украси еванђељским врлинама!

Умоли Христа, цвете који миришеш духовним миомиром, да ме кроз покајање прожме својом богочовечношћу!

Умоли Христа, Богородичина голубице која благовестиш љубав Божију, да усади у срце моје своју свеоздрављујућу љубав!

Умоли Христа, јер си снагом уздржљивости и одрицања потчинила своју плот, еда би и ја постом, молитвом и милостињом задобио смирење!

Умоли Христа, јер си савршеним служењем Богу мир у души својој стекла, да утеши и одбрани душу моју Духом својим Светим!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 2 .

Преосвећена Пресветом Богородицом, просвети и нас, преподобна Маријо, највећа међу подвижницама и најкрепкија међу посницама и пружи руку избављења и мени који све дубље тонем у блато погубних страсти: жудње за уживањима, жеље за поседовањем и воље за моћи и независности, те се тако усамљујем и браним од браће. О, преподобна, похитај и ослободи ме од тешких окова сагрешења мојих, гасећи жеравице похоте. Похитај брзо, јер не знам за себе богочежњивог. Не допусти да ме духовни враг одвуче у пропаст помоћу нечистих помисли, некорисних сећања и рђавих жеља, већ нас Христом побуди на покајање да бисмо и ми са бестелесним хоровима клицали: Алилуја!

Икос 2 .

Када је по промислу Божјем било потребно да се објави твој богоугодни живот, преподобна Маријо, велики слуга Божији авва Зосима се стаде смућивати, помишљајући да нема већег подвижника од њега. Добивши наређење од анђела да изађе из свог манастира у Палестини и потражи блажену Марију, он отиде у пустињу, и нашавши те, сазнаде чудесно житије твоје којим си бродила ка спасењу. Стога проуми и нас да се молимо:

Уразуми нас неразумне, блажена Маријо, молећи од Бога благодатне силе, да бисмо имали душекорисне жеље и еванђељско расуђивање!

Опамети нас распамећене, блажена Маријо, Истином која разоткрива лаж, и остаје у срцу и телу као храму Духа Светога!

Исцели нас раслабљене, блажена Маријо, вером у Свету Тројицу, учећи нас да хвалимо Бога умом, духом и душом, да Га прослављамо у телу своме!

Озари нас помрачене, блажена Маријо, светлошћу Христове љубави, учећи нас како да волимо Бога и једни друге, жртвујући се!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 3 .

Потоцима суза душу своју очистила си и лепотом Христовом лице своје украсила, преподобна Маријо Египћанко, јер се Богочовек уобличио у теби, па је зато авва Зосима рекао: „Желео бих, ако је могуће, да идем за тобом и гледам твоје часно лице“, а Еванђеље вели: „Али долази час, и већ је ту, када ће се истински богомолитељи клањати Оцу у духу и истини, јер Отац тражи да такви буду они који му се клањају.“ О, моли се, душепазитељко наша Маријо, да нас Бог сачува у благодати духовној која храни неоскврњену природу нашу. Алилуја!

Икос 3 .

Зачуђен, авва Зосима питаше се како си могла опстати у пустињи без хране и пића четрдесет седам година и задиви се добивши одговор: „Ја се храним и покривам Речју Божјом која држи све и сва.“ Показала си, мужествена Маријо, како се ваља храбро борити против нечастивог: постом, покајничком молитвом и несебичном милостињом. О, преподобна мати, имај самолитвености и према мени, најгорем од распусних, и помози да се очистим од губе и љаге мојих нечистих страсти. Почуј глас мој и Христом и Богородицом ме помилуј:

О, мајко духовних мајки, преподобна Маријо, геенски огањ ме жеже све јаче; авај, помози!

О, мајко духовних мајки, преподобна Маријо, лежим раслабљен; исцели ме узетог и укрепи!

О, мајко духовних мајки, преподобна Маријо, придржи ме Христовим рукама, јер се батргам и спотичем. Умоли Христа Бога са Богородицом да спасе душу моју!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 4 .

„Бог беше Логос“, рече Богослов! Почујмо, дакле, Бога Логоса и научимо се Смислу као што се научила преподобна Марија Египћанка која је, мада неука и некњижевна, знала Свето Писмо и Свето Предање. Алилуја!

Икос 4 .

Одгониш од мене непријатеље и сажижеш их као сламу, дарујући ми мир и благослов, а ја, неблагодаран, чамим у својој грехољубивости. Дај ми, о преподобна, да чврсто обећам да нећу очајавати о милосрђе Божје, угледајући се на трпљење Господа нашег Исуса Христа и твоје, и да нећу престати да подражавам твој живот по коме ваља приступати светој исповести и покајању и светом причешћу; зато те опет и опет молим:

О, Маријо, трнови венче и крвави зноје Господњи, моли се за мене грешног!

О, Маријо, бели љиљане покајања, моли се за мене грешног!

О, Осано и сјају Пресјајнога, моли се за мене грешног!

О, сребрнаста маслино Божјег мира, моли се за мене грешног!

О, мати и учитељице достојног причешћивања, моли се за мене грешног!

О, саваскреснице Христова, васкресни ме умрлог у гресима!

О, велика молитвенице, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 5 .

Тешко мени, о тешко мени који примам благодат на благодат Божју, а не умем ни једну да сачувам, но ти мене – окрутну звер, научи да таланте сачувам и умножим говорећи Богу: Алилуја!

Икос 5 .

Испунивши заповести Господње и искупивши се подвигом, преподобна Марија постаде и сутон Голготе и врата раскриљена и камен дигнут са Гроба, која показује пут мени бродоломнику у греховној тами и бурама превеликих искушења. Уклонимо се зато од сваке безутешне жалости и фарисејског посипања пепелом, и као авва Зосима прославимо Бога овако:

Благословен Бог који нам показује пут Маријом која светли у тами!

Благословен Бог који слуша молитве оних који Га се боје, посредовањем Марије светлозарне!

Благословен Бог који нас облачи у светлост, молитвама Марије лучезарне!

Благословен Бог који нам помаже и штити нас Њиме просијаном Маријом Египћанком!

Благословен Бог који нас теши обећањем будућих добара у царству своме. О, васкресна песмо, светлоносна Маријо, процветали изворе и усклику Васкреслом Господу!

Благословен Бог који ми даје срце од меса које тражи своју једину Љубав, твојим молитвама Маријо – Христова кошуто!

Благословен Бог, Маријо – рано праскозорје Магдалинино. Отварам љиљане душе своје Васкреслом Господу и позивам све дивоте природе да те прославе, јер си ти сама достојно прослављење Христа Бога нашега!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 6 .

Сада када смо животом у покајању наслутили и окусили васкресење, осокољени њиме стексомо тобом, преподобна мати, већу љубав према Христу Богу, те дивљењу нашем нема конца, јер нас Господ саваскресује у теби док кличући певамо: Алилуја!

Икос 6 .

Радуј се, Маријо, сестро сваког састрадања, звездо моје сигурне наде на спасење; ти ми сипаш миомирне латице духовног укрепљења, пролазиш мојом стазом и позиваш јунаке у љубави и вери и узимаш нашу горчину као своју. Показао те је Господ, бели крине пустиње, и након представљења твога, као предрагоцен сасуд Духа Светог: и када те је авва Зосима пронашао како лежиш крај потока са прекрштеним рукама на грудима, а огромни лав дошао и по наређењу свештениковом ископао гробницу за тебе, Бог прослави твоје свете мошти мироточењем. О, радуј се, Маријо и као што си удостојила преподобног Зосиму, удостој и мене да твоје свете ноге сузама умивам и да их побожно целивам. И као што је равноапостолна Марија Магдалина измолила од Господа опроштај својих грехова, косом отирући сузе са Његових пречистих ногу, тако и ми желимо да преко тебе стекнемо велику милост од Бога, молећи се:

О, милосрдна Маријо, моли Бога да прими наше покајање, имајући нас у себи и себе у нама!

О, милосрдна Маријо, моли Бога да примимо божанске врлине да бисмо родили плодове достојне покајања!

О, милосрдна Маријо, моли Бога да се животоворна стваралачка сила Његова улије у наше душе и васкресне их у живот вечни!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 7 .

Блаженом кончином својом, Божја угоднице, велика покајнице, крунисала си своје равноанђелско служење на земљи и прешла у вечна обитачишта, где са Богородицом, светим анђелима и арханђелима и свима светима Творцу нашем непрестано појеш: Алилуја!

Икос 7 .

Заиста си диван узор и силна избавитељица изгубљених оваца Христових, о небеска песникињо и богослове покајања, мати Маријо; ти нас подижеш пале и бодриш малаксале. Одушевљено Божје пропламсало врело, духовна кћери пустиње чиста као блистава роса, дај и нама искру твог заноса Христом, да те анђелски поздрављамо:

Радуј се, свете православне вере исповеднице!

Радуј се, свете љубави родитељице!

Радуј се, свете послушности смиренице!

Радуј се, свете тајне покајања благовеснице!

Радуј се, светог причешћа дарохранилнице!

Радуј се, Пресвете Богородице ученице!

Радуј се, Часног Крста усхићенице!

Радуј се, Васкреслог Господа саваскреснице!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 8 .

Радујмо се, браћо и сестре, свети покајници, јер се приближило избављење наше. Подигнимо главе и угледајмо премилог нам и најслађег Господа, како умољен од бестелесних сила, Богородице и преподобне Марије Египћанке, свима удељује опроштај грехова и благосиља, те од свих слуша: Алилуја!

Икос 8 .

Крсним знамењем си Јордан закрстила и прешла преко свете реке као по сувом, када си удостојена да се причестиш светим тајнама Христовим. И ми, сараспети Христу Његовим Крстом, не умиремо за себе, већ ради свих, и тебе молимо:

О, благословена Маријо, Часним Крстом Господњим дај да се одважим на оно што си се ти одважила!

О, благословена Маријо, Часним Крстом Господњим дај да говорим оно што си ти говорила!

О, благословена Маријо, Часним Крстом Господњим дај да се одважим да мислим оно што си ти мислила!

О, благословена Маријо, Часним Крстом Господњим дај да молим за оно што си ти молила!

О, благословена Маријо, Часним Крстом Господњим дај да се усудим веровати кад сви сумњају!

О, благословена Маријо, Часним Крстом Господњим дај да тамо где је тама просија светлост Христова!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 9 .

О, свето тајанство Христове љубави, Маријо у којој је Бог постао човек, охристовљена! О, жива Голгото – дивно миришу твоја добровољна страдања! О, живи гробе Господњи, златни студенче живе воде, Господ уста и тебе прими, Јагње бело с лавом раздраганим! О, Египћанко која си познала Христа и добила опроштај свих дугова: Алилуја!

Икос 10 .

Доброта твоја нас је подстакла да без престанка прослављамо име Божје и благодаримо овако:

Благодаримо Богу, јер на подвиг поста, молитве и милостиње све верне одушевљаваш!

Благодаримо Богу, јер савршеном љубављу на христочежњивост подстичеш!

Благодаримо Богу, јер божанском храном гладне душе храниш!

Благодаримо Богу, јер од неприличног страдања хришћане чуваш!

Благодаримо Богу, јер нас од страшног непријатеља брзо избављаш!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 11 .

Обећање које си дала Богородици одржала си монахујући и бивајући у Љубави, Слободи и у Смислу, даноноћно живећи своје крштење, и сурово подвизавала си се, пред Пресветом Богомајком у пустињи пребивајући, да би вечно у царству небеском појала: Алилуја!

Икос 11 .

„Али долази час, и већ је ту, када ће се истински богомолитељи клањати Оцу у духу и истини, јер Отац тражи да такви буду они који му се клањају“, вели Господ! А од тебе, кошуто Христова, научисмо да се не треба бојати мрзитеља Истине. Стога помози нам да научимо како треба чувати душу од човекоубице, греха. И схватимо, удивљени, да смо иако врло грешни и недостојни, ипак драгоцени миомир Богу Сведржитељу, па ти за то са великим усхићењем кличемо:

Радуј се, преваспитачице заблуделих девојака и момака!

Радуј се, потпоро изнемоглих блудника!

Радуј се, подршко богобојажљивих преступника!

Радуј се, милостињско цветање богатих посника!

Радуј се, радовање монахујућих у пустињи, манастиру или прогонству!

Радуј се, благодатно одушевљење државоуправитеља!

Радуј се, велико надахнуће искрених покајника!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 12 .

Велику моћ у немоћи си задобила, лебдећи у ваздуху као анђео на молитви; моли се са свима светима за све хришћане и васцео свет и просветли све Христовом љубављу са небеских висина. Ми, пак, у малом подражавајући подвиг твој, кличемо Богу: Алилуја!

Икос 12 .

Пошто си нас утешила и осоколила за нове подвиге као своју духовну децу, Христу и теби од свег срца кличемо:

Здраво, монашко срце које тихорадосно поји божанском чистотом!

Здраво, велики Христов изворе који точиш живу воду просветљења!

Здраво, јутарња росо и горски кристалу који окрепљујеш наше душе!

Здраво, преслатко рајско грожђе које отклањаш горчину чамотиње!

Здраво, вечна књиго из које се учимо спасењу!

Здраво, пресветла морска звездо која одгониш страхове!

Здраво, блистави анђеле са којим летимо у рај вечне сладости!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 13 .

О, преподобна мати Маријо, дај нам, по вери нашој, неупоредиво више него што смо заслужили, а не дај нам по делима нашим, јер никаквих добрих дела немамо. Принеси мољење наше Господу и удостој нас Његове посете, одгонећи очајање о Божје милосрђе, а доносећи мир и благослов. И дај нам да надиђемо живот у греху и да стекнемо заувек духовну девственост: Господе, венчај нас чистотом, мудрошћу и стидом! Алилуја! (трипут)

Икос 1 .

Ти си, преподобна, жртва која ослобађа, срце анђеоске послушности, лишавање које оздрављује и блиставо излечење од природне себичности, природних порива и од природног разума; покајана блуднице – прекрасна Маријо Египћанко; молим те, прени ме из мрачнина мог живљења пуног похотне љаге! О, покајана, као што си се ти пренула када си угледала часну икону Богомајке у храму Богородице у Јерусалиму, уведи и мене у пресветли час богопознања. Моли се, растрашћена, да и ја постанем неустрашиви војник (војникиња) Христов и искрени покајник. Моли се да приступим Господу са тихим јецајима свог окамењеног срца и да тобом испросим:

Умоли Христа, јер као смарагдна круна красиш рајска насеља, да ме украси еванђељским врлинама!

Умоли Христа, цвете који миришеш духовним миомиром, да ме кроз покајање прожме својом богочовечношћу!

Умоли Христа, Богородичина голубице која благовестиш љубав Божију, да усади у срце моје своју свеоздрављујућу љубав!

Умоли Христа, јер си снагом уздржљивости и одрицања потчинила своју плот, еда би и ја постом, молитвом и милостињом задобио смирење!

Умоли Христа, јер си савршеним служењем Богу мир у души својој стекла, да утеши и одбрани душу моју Духом својим Светим!

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Кондак 1 .

„Онај који се не каје за своје грехе неће ући у царство небеско“, благовести Еванђеље! А ми, пак, бојећи се пакла и страшног суда, прибегавамо теби, преподобна мати Маријо Египћанко, узвишени узоре покајања, китећи хвалоспев и поштујући те као бранитељку „од похоте тјелесне, и похоте очију и надмености живљења“ и крепку помоћницу у служењу бољим стварима.

О, велика молитвенице наша, преподобна мајко Маријо, моли Бога за нас!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *