Свети Преподобни Јован Кронштатски Чудотворац

Данас 20. децембра / 02. јануара прослављају се: Свети Игњатије Богоносац; Свети Јован Кронштатски; Свети Данило други, Арх. српски (Претпразништво Рождества);

Његов живот био је поука нама. Његове мисли и данас су пуне очинске љубави, пуне усмерења која брижни отац жели да пренесе својој деци.

Колико је велико било његово срце, да ли нам је дато да разумемо? Колико је велико његово срце данас када знамо да је светац.

Свако ко је прочитао макар један делић његових записа разуме колико је Светом Јовану било јасно ко и на какав начин дарује човеку сваки његов дах, сваки тренутак од рођења до смрти.

Он нас учи снази молитве и у својим записима каже:

„Да би смо читав дан провели савршено свето, мирно и безгрешно, једино средство за то је најискренија пламена молитва ујутро, чим устанемо из сна. Она у срце уводи Христа са Оцем и Светим духом и на тај начин даје души силу и крепкост против насртаја зла, ал је неопходно да чувамо своје срце.“1)

Бог му је даровао мноштво дана које је он користио да преиспита себе. Само као свештенослужитељ провео је 53 године свога земног живота и сваки дан започињао је молитвом и то Литургијом. Тиме је на још један начин потврдио утемељеноср својих речи, својих поука упућених нама.

1) Како достићи светост, практични савети и духовне поуке, Св. Јован Кронштатски, Манастир Свете Петке, село Извор код Параћина;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *