Свети Никола, архиепископ мирликијски

Празнује се 09./22. маја и 06/19. децембра;

Доброта је благо које је потребно делити. Насупрот земаљским вредностима ово благо се умножава дељењем. На лекције доброте најчешче се подсетимо на празник Светог Николе, када сабирамо мисли и молитве ка Светцу који је још за живота својом пожртвованошчу и љубављу оставио путоказе којима ми треба да ходимо.

Штитећи, својим молитвама Богу, морнаре и путник још за живота овај Светитељ прославио је Господа својим добрим делима. Надалеко је позната брига Светог Николе за сиромашне. Његово старање о три девојке чији отац није имао новаца за њихов мираз само је мали део запамћених доброчинстава које је сатворио јер је своја добра дела вршио тајно, не желећи да се сазна ко их је учинио.

Веома поштован за живота, јер је својим усрдним молитвама Господу помагао људима да изађу из тешких ситуација, у себи је задржао кроткост и љубав чија се величина може мерити са непрегледним пространством.

Труд свој Свети Никола полагао је и на утврђење вере и појашњење истине о господу на никејском сабору како се и пева у акатисту посвећеном овом светителју: „Несхватљиво знање о Светој тројици чинећи схватљивим, ти си, светитељу оче Николаје, био са светим Оцима у Никеји поборник исповедања православне вере, јер си исповедао да је Син раван, савечан и сапрестолан Оцу…“[1]

Упокојио се у Господу 19. децембра 345. године. Напустивши земни живот ипак није напустио своју паству. Бројна су сведочења о његовом јављању и помоћи кроз векове до данас.

Колико је живо његово присуство сведоћи и икона Светог Николе која се налази у Америци из које је баш на његов празник 19. децембра 1996 године по први пут потекло целебно миро, које се и дан данас излива на радост и исцелење верујућима.

Молитвама Светог оца Николе, Господе Исусе Христе Боже наш помилуј нас.

Тропар, глас 4:

Правило вјери и образ кротости,

воздержанија учитеља јави тја стаду твојему, јаже вешчеј истина.

Сего ради стјажал јеси смиренијем високаја,

нишчетоју богатаја: отче свјашченоначалниче Николаје,

моли Христа Бога, спастисја душам нашим


[1] Акатист св. Николају архиепископу мирликијском чудотворцу, Икос 2;

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *