Богородица Иверска, несагледиво пространство љубави

Празнује се 12/ 25. фебруара и 13./26. октобара;

Много је сведочанстава о излечењима, помоћима, усмерењима која су људи кроз векове добијали од светитеља којима су се молили. Читајући житија светих сусрећемо се са примерима чудесне помоћи који су нама, данашњим верницима, можда некада далеки али у које верујемо.

Да ли смо се некада запитали да ли су ти чудесни догађаји нешто што је постојало у прошлости? Можда и ми можемо да доживимо нешто слично или су наша срца затворена да то ишту и доживе у целости и данас?

Богородица Иверска светиња је која вековима дарује утеху онима који јој са вером прилазе.. Боравак пред овом иконом у души човека ствара осећај живог присуства Богородице. Тај осећај прелива се у несагледиво пространство љубави који само мајка може да има према деци, према целом свету који Богородица покрива својим омофором.

То живо присутво Богородица је пројавила и кроз копију своје иконе, названу “Монтреалска” Иверска Богородица, која је копија Ивиронске Богородице и рукотворена је у келији на Светој Гори, а ми смо савременици ових догађаја. Све до тренутка када је мистериозно нестала ова икона је мироточила обилно и својим миром изливала љубав мајке жељне да помогне својој деци која се усрдно моле за спасење.

Ни овде није крај чудима. Копија Монтреалске иконе Богородице Иверске која се сада чува на Хавајима на чудесан начин наставила је мироточење иконе чија је копија, а која је нестала. Сада она пружа утеху вернима који јој се са усрдном молитвом обраћају. Сада је она посредница и заступница онима којима је помоћ потребна. Иако одштампана на папиру, па спојена са парчетом дрвета и израђена у фабриц та икона, “Хавајска” Иверска Богородица, пројављује присуство Мајке Божије и у нама буди успавани осећај да никада не заборавимо колику благодет можемо да добијемо од светитеља који су са нама и на нас будно мотре жељни да нам помогну.

Да ли нам ово оставља простор да и даље не верујемо у чуда или нас ипак бодри да у својим срцима подстакнемо топлу љубав наше вере коју су нам као темељ душе сазидали наши преци?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *